Τάσος Τσατάλης

Η «προεργασία» της ΑΕΚ… και το VAR στην Ελλάδα

Ο Τάσος Τσατάλης στο sport-fm.gr για τα υπαρκτά ή μη ζητήματα της Ένωσης στις μεταγραφές και κάποιες κουβέντες για το VAR στην Ελλάδα.

• Γίνεται τα τελευταία 24ωρα πολύ κουβέντα, για το κατά πόσο η μεταγραφική προεργασία στην ΑΕΚ υπήρξε ελλιπής, με αποτέλεσμα τώρα να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

• Πρώτα απ’ όλα η κουβέντα αυτή κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να καταστεί αβάσιμη. Πως; Μέσα από την ίδια την ζωή.

• Αν η ΑΕΚ για παράδειγμα μέσα στην άλλη εβδομάδα έχει τρεις νέους παίκτες, πέρα από τον Αλμπάνη και τον Γιαννίκογλου, στην προετοιμασία στην Πολωνία. Μπορεί να τους έχει, μπορεί να μην τους έχει. Δεν ξέρω…

• Επειδή όμως είμαστε σε περίοδο που τα μεταγραφικά όλων είναι σε εξέλιξη, είναι αυτονόητο πως είναι η πλέον ακατάλληλη για να γίνονται τέτοιου είδους κρίσεις.

• Προσωπικά με βάση τα στοιχεία που έχω υπόψη από το ρεπορτάζ, κάνω κρίσεις για χειρισμούς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για το κατά πόσο κινείται σωστά η ΑΕΚ στις επαφές με την Ρόμα με επίκεντρο τον Πόνσε.

• Άλλο αυτό, άλλο όμως να κρίνω το επίπεδο της προεργασίας στον μεταγραφικό σχεδιασμό, πριν έχω την πλήρη εικόνα για το ποιες κινήσεις έγιναν και σε τι χρόνο.

• Υπάρχουν δομικά ζητήματα. Είναι γνωστό, έχει επισημανθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

• Τα πρόσωπα παίζουν ρόλο ως προς το εξής: Κάποιος περισσότερο ικανός βοηθάει να μειωθούν οι επιπτώσεις των δομικών ζητημάτων, κάποιος λιγότερο ικανός τις κάνει να φαίνονται περισσότερο.

• Αλλά το βασικό πρόβλημα παραμένει πως δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ένα συγκεκριμένο σύστημα οργάνωσης, δουλειάς και στόχευσης, μέσα στο οποίο να καλούνται να προσαρμοστούν τα πρόσωπα που το υπηρετούν κατά περιόδους.

• Η ΑΕΚ το αντιμετωπίζει το ζήτημα, ως λιγότερο περίπλοκο και απαιτητικό απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.

• Κάτι που λίγο ή πολύ είναι χαρακτηριστικό όλων των ελληνικών ομάδων.

• Για την ΑΕΚ όμως το ζήτημα είναι λίγο πιο σημαντικό.

• Γιατί είναι ένας σύλλογος με στόχους ντε φάκτο πρωταγωνιστικούς, που ταυτόχρονα όμως πάντα δίνει πολύ μεγάλη σημασία και στην οικονομική ισορροπία.

• Άρα την οργάνωση της στον αγωνιστικό σχεδιασμό, πρέπει να την δει ακόμη πιο σοβαρά, πέρα και πάνω από τα πρόσωπα.

• Νομίζω καλό είναι όλα αυτά να τα έχουμε στο μυαλό μας, πριν ανοίξουμε κουβέντες για κάθε περίοδο ξεχωριστά. Και το λέω πάλι, πως ειδικά για την περίοδο που διανύουμε, είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή για να κρίνουμε.

• Είναι αστείο να κρίνεις τι έκανε μεταγραφικά μια ομάδα, στις 27 Ιουνίου. Περίπου 40 μέρες πριν πρώτη της επίσημη αγωνιστική υποχρέωση.

• Είτε αρέσει στους περισσότερους είτε όχι, είτε αποτελεί δικαιολογία είτε όχι, στην ΑΕΚ και φέτος δεν συμβαίνει τίποτε αισθητά καλύτερο ή αισθητά χειρότερο, απ’ ότι στο περιβάλλον γύρω της.

• Μην αρχίσουμε πάλι τα παραδείγματα με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Μπροστά μας είναι, τα βλέπουμε να εξελίσσονται καθημερινά.

• Επιτρέψτε μου να σημειώσω δυο πράγματα με αφορμή το VAR, που είναι και στην επικαιρότητα λόγω Μουντιάλ.

• Μου προκαλεί πολύ μεγάλη κατάπληξη πως εδώ όταν μιλάμε για το VAR, το συνδέουμε με το κράτος. Εξαρτούμε το πότε θα μπει στα γήπεδα της Super League, από ενέργειες του κράτους.

• Και μάλιστα όταν είναι ήδη δεδομένο πως θα χρηματοδοτηθεί το VAR από το κράτος. Που δεν γίνεται πουθενά αλλού.

• Η χρήση του VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα, για την ακρίβεια η όσο το δυνατό πιο γρήγορη εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος, είναι βασικά ζήτημα ΕΠΟ και Super League. Όπως θα έπρεπε να είναι και η χρηματοδότηση του.

• Η Super League έχει νέα διοίκηση, αποδοχής του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. H μεγάλη πρόκληση του VAR, είναι μπροστά της.

• Στην ΕΠΟ υπάρχουν νέες αριθμητικές ισορροπίες στην Εκτελεστική Επιτροπή μετά τις εξελίξεις στην Super League.

• Πάλι με επίκεντρο τον ΠΑΟΚ και κατ’ επέκταση σε κάποιο βαθμό και τον Ολυμπιακό, λόγω της πρόσφατης μεταξύ τους προσέγγισης, όπως αποτυπώνεται στο πρόσωπο του κ. Μπαταγιάννη.

• Που είναι πλέον και στην ΕΠΟ μη το ξεχνάμε.

• Ο ΠΑΟΚ φωνάζει για το VAR εδώ και μήνες και κατηγορεί «κάποιους» - πάντα υπάρχουν «κάποιοι» που φταίνε- πως δεν το θέλουν και το εμποδίζουν.

• Το υποστηρίζει ακόμη και σήμερα που μιλάμε, τρεις μέρες ήδη μετά τις εκλογές στην Λίγκα.

• Τώρα λοιπόν που φαίνεται πως διαμορφώνεται στα θεσμικά όργανα μια κατάσταση που θεωρεί ο ΠΑΟΚ θετική, προφανώς και κανείς δεν εμποδίζει να τρέξει γρήγορα η εγκατάσταση και η χρήση του VAR, από τους θεσμικά αρμόδιους.

• Από τις ποδοσφαιρικές αρχές δηλαδή, που έχουν την ευθύνη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x